صنعت رمز ارزها بدون شک یکی از صنایع اثر گذاری است که ظرفیت های توسعه ای  آن در ایران کاملا وجود دارد . ماینرها که تا همین یک سال پیش به دلیل نبود ساختارهای قانونی لازم عمدتا به صورت پراکنده و کم اثر فعالیت میکردند . با افزایش تحریم ها و محدودیت های شدید بین المللی و افزایش نرخ ارز جدی گرفته شدند . اگر چه دولت هنوز هم اقدام موثری برای توسعه این صنعت در کشور انجام نداده و وزارت نیرو بر قیمت ۹۶۵ تومانی برای هر کیلو وات ساعت برق مصرفی ماینرها اصرار دارد ، اما بخش خصوصی دلایل مستدلی برای توسعه ماینینگ ها دارد که می تواند آنها را طی یک بسته پیشنهادی به دولت و مجلس ارائه دهد .

 

براساس محورهای این بسته پیشنهادی در صورت ایجاد زمینه مناسب برای ماینینگ با هدف اولیه ایجاد مزارع استخراج رمز ارز با اتکا به مصرف ۳۰۰۰ مگاوات برق علاوه بر اینکه با احتساب مبلغ ۳۰۰۰ ریال برای کیلووات ساعت برق ، ۸۰۰۰ میلیارد تومان درآمد اضافه برای وزارت نیرو ایجاد می کند ، زمینه را برای فروش هزار میلیارد تومان انشعاب جدید و نیز ۳/۱ میلیارد دلار درآمد ارزی نیز فراهم می آورد . از دیدگاه بخش خصوصی این ارقام در کوتاه مدت و در طول کمتر از دوسال قابل دسترس خواهد بود و هسته اولیه صنعت رمز ارز را برای استخراج های مقیاس بزرگ در کشور ایجاد می کند .

زمینه سازی برای فعال شدن ماینرها در ایران همچنین درآمدی ۴۵۰ میلیون دلاری از محل تامین تجهیزات ایرانی مزارع استخراج که برای کشور در پی خواهد داشت ، این شرکتها در سیستم اقتصادی کشور ، با ارائه کاربردهای نوآورانه فناوری در ارائه خدمات مالی ، اکو سیستم جدیدی را ایجاد می کنند که می تواند خدمات قابل توجهی به شهروندان ایرانی ارائه دهد. این خدمات در شرایطی که ایرانی ها عمدتا به کارتهای اعتباری و حسابهای بانکی بین المللی دسترسی ندارند ، اقدامی تسهیل گرانه برای پرداخت های شخصی و بنگاهی خواهد بود و بخشی از تقاضا را از بازار اسکناس حذف خواهد کرد . کیف پول های الکترونیکی مبتنی بر رمز ارز بخشی از تقاضای اسکناس چه برای مصارف روزمره مانند خرید یا سفر و چه برای اندوخته های مالی را پوشش میدهد و این مساله بر تثبیت بازار ارز کشور بسیار تاثیر گذار خواهد بود .

به علاوه اگر این ساختار قانونی درست ، کم هزینه و بدون مانع تراشی های مرسوم تدوین شود ، بهره برداری قانونی و شفاف از ۳۰۰ هزار دستکاه موجود که در حال حاضر قریب به ۵۰ درصد از آنها خاموش هستند ، امکان پذیر شده و این سرمایه غیر مولد نیز فعال خواهد شد .

فعال شدن صنعت ماینینگ در ایران ۹ هزار فرصت شغلی مناسب در حوزه های برنامه نویسی ، امنیت ، طراحی و مدیریت شبکه و ….. ایجاد کرده و حداقل ۲۰میلیون دلار درآمد از طریق تجمیع پردازش مزارع ایرانی و امکان تجمیع برای مزارع خارج از کشور را در پی خواهد داشت .

نکته مهم تر اما این است که در صورت زمینه سازی برای توسعه صنعت رمز ارزها در کشور ، ما با توسعه ای جدید و روزآمد مواجه خواهیم شد که بر خلاف صنایعی مانند نفت ، پتروشیمی و فلزی که عمدتا با تکنولوژی نسل های گذشته و بر پایه آینده فروشی فعالیت می کنند ، صنعتی فناور محور است که می تواند موتور پیشران اقتصاد کشور نیز باشد.

این امر علاوه بر اینکه توسعه نیروگاه های تولید پراکنده و افزایش ضریب ایمنی و بهره وری انژری بدون رجوع به منابع مالی دولت و جذب نقدینگی قابل توجهی را در پی دارد می تواند به توسعه انرژی های تجدید پذیر بدون یارانه مستقیم دولت هم منجر شود .

به علاوه از آنجا که این صنعت با سرمایه گذاری کاملا خصوصی بدون فشار به بودجه دولت یا سیستم بانکی قابل راه اندازی و توسعه است و می تواند از محل عوارض و مالیات های وارداتی و نیز فروش برق درآمد اضافی برای دولت در پی داشته باشد . برای اقتصاد کشورمان بسیار موثر خواهد بود .

البته در این میان در توسعه رمز ارزها می توان کاهش قیمت تمام شده برق برای همه مشترکان از طریق بالا بردن ضریب بهره برداری را نیز هدف گذاری کرد و از طریق آن علاوه بر تامین سود دولت و سرمایه گذار ، بهای برق را به نحوی تنظیم کرد که ایران را به هاب استخراج رمز ارز ( بیت کوین ) در منتطقه تبدیل کند .

پیشتر تامین برق به ویژه در پیک مصرف برای ماینرها یکی از عمده ترین مسائلی بود که در این خصوص مطرح میشد . آمار اما باز هم نشان می دهد که این نگرانی برای ایران که میزان تولید برق در زمان پیک از مرز ۵۷ هزار مگاوات می گذرد ، چندان منطقی نیست . میزان مصرف برق در زمان غیر پیک رقمی بالغ بر ۳۸ هزار مگاوات است و بر این اساس در بیشتر ماه های سال ایران کمی بیشتر از ۱۹ هزار و ۵۰۰ مگاوات برق ظرفیت مازاد دارد . صنعت رمز ارز این فرصت را ایجاد می کند که ایران از ظرفیت اضافه برق خود یعنی در همه روزهای سال به جز ۲۰۰ ساعت پیک سالانه بار به درستی بهره گیری و درآمدی قابل توجه برای تولیدکنندگان برق و وزارت نیرو ایجاد کند .

لذا نکته کلیدی این است که اولا قیمت برق ماینرها برای یک دوره ۳ الی ۵ ساله در محدوده ۲۰۰۰ الی ۳۰۰۰ ریال برای هر کیلو وات ساعت برق تعیین شده و ماینرهای موجود در کشور با دریافت مبلغ ۱۰ الی ۱۵ دلار برای هر دستگاه تعیین تکلیف شود . البته تصمیم سازی شفاف برای تعیین بهای گاز مورد نیاز نیروگاه ها و ایجاد صندوق های سرمایه گذاری و به اشتراک گذاشتن منافع حاصل از فعالیت ماینرها برای عموم مردم هم بسیار الزامی خواهد بود. دولت و سایر نهادهای تصمیم ساز کشور باید قبل از سوختن فرصت های باقیمانده تصمیماتی سریع ، صریح و لازم الاجرا اتخاذ کنند .

در این صورت می توانیم به ایجاد مزارع بزرگ و استخراج رمز ارز توسط شرکتهای بزرگ امیدوار باشیم این مساله زمینه را برای پذیره نویسی و عرضه سهام این شرکت ها به عموم مردم به منظور دموکراتیزه کردن منافع حاصل از فعالیت ماینرها و جلوگیری از انحصار در این زمینه فراهم خواهد شد . به علاوه در این صورت سرمایه های سرگردانی که به صورت یک سیل مخرب در بخش های غیرمولد مانند ارز و مسکن و …. جریان دارد ، در صنعتی مولد ، صادرات محور و اقتصادی جذب خواهد شد .

ما نیازمندیم ساخت بستر لازم و حمایت های قانونی برای ایجاد پشتوانه و کاهش ریسک سرمایه گذاری در صنعت رمز ارزها هستیم به طوری که شرکتهای بیمه و صندوق های سرمایه گذاری علاقه مند حضور در این عرصه باشند.