سرخط خبرها
کد خبر : 15981
یکشنبه - 24 مهر 1401 - 07:49

ناگفته‌های سردار کرمی از اعتراضات ایران | ناآرامی‌ها تمام شده است | از اسلحه پینت‌بال و ساچمه‌زن پلاستیکی استفاده کردیم

فرمانده یگان‌های ویژه فراجا گفت: آشوبگران افراد عادی نبودند؛ آموزش‌دیده تظاهرات برق‌آسا و بزن‌در رو بودند؛ در تیم‌های سه تا چهار نفره موتوری، مجهز به سلاح سرد و گرم که با خودشان بنزین، نارنجک و سلاح داشتند؛ سریع آتش‌زده یا شیشه بانکی را می‌شکستند و می‌رفتند.

ناگفته‌های سردار کرمی از اعتراضات ایران | ناآرامی‌ها تمام شده است | از اسلحه پینت‌بال و ساچمه‌زن پلاستیکی استفاده کردیم

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حزب تدبیر و توسعه، مشکی‌پوشان یگان‌های ویژه انتظامی کشور هستند، وظیفه‌شان تأمین امنیت و آسایش و آرامش مردم است؛‌ پلیس سخت هستند نه پلیس نرم؛ اما در عمل نشان داده‌اند که در مقابله با اغتشا‌ش‌گران و آشوبگران قاطع و مقتدر هستند و بالعکس در برابر مردم منعطف و مهربان.

مأموران‌شان اکثراً جوان و پرانرژی هستند؛ ساعت‌ها تمرین رزمی انجام داده و از آمادگی جسمانی بالایی برخوردار هستند.

کارشان برخورد با اغتشاشگران و ناامن‌کنندگان، تروریست‌ها و گروگان‌گیران است؛ جان می‌دهند تا نکند خاری به چشم شهروندی فرو رفته یا شیشه آرامش مردم ترک بردارد.

در این روزها که تعداد معدود آشوبگر، آسایش و آرامش مردم را به خدشه انداخته و در برخی ساعات با ایجاد ترافیک و راهبندان و بوق زدن‌های مکرر و بعضاً آتش زدن سطل آشغال و تخریب اموال خصوصی و عمومی امنیت و احساس امنیت شهروندان را به مخاطره انداخته‌اند، در خیابان‌ها،‌ معابر و میادین مستقر شده‌اند؛ پلنگی‌پوشان و سیاه‌پوشان یگان ویژه پلیس هستند که در خیابان‌ها ایستاده و اجازه نمی‌دهند جان، مال و ناموس مردم به خطر بیفتد.

در هفته بزرگداشت پلیس، «سردار حسن کرمی فرمانده یگان‌های ویژه انتظامی کشور»، درباره آخرین وضعیت حضور یگان ویژه در معابر، چرایی برخورد با آشوبگران و هنجارشکنان و تاکتیک پلیس برای برخورد با اغتشاشگران از جمله مواردی است که فرمانده یگان‌های ویژه انتظامی در مورد آن‌ها سخن گفت. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.

 سردار بفرمایید چه نیازی احساس شد که نیروهای یگان ویژه نیز در این مقطع به صحنه وارد شوند؟

ابتدا باید بگویم که یگان ویژه در هفته فراجا با حضور در معابر و خیابان‌ها نهایت خدمتگزاری خود را به صورت ملموس به مردم نشان داد و مردم دیدند که چگونه فرزندان‌شان برای ایجاد امنیت و احساس امنیت خادم مردم هستند.

همانطور که می‌دانید مهم‌ترین نیاز مردم امنیت است و یگان ویژه با توجه به شرایط موجود و در فضای فعلی وارد صحنه شد تا امنیت و احساس امنیت را که در چند روز اخیر تحت‌الشعاع جریانات و جوسازی‌های اخیر واقع شده است، تأمین کند.

باید بگویم پلیس در این مسیر از هیچ تلاشی فروگذار نکرد و با تمام توان و رعایت اقتدار و هوشمندی برای تأمین امنیت مردم در صحنه حضور داشته و دارد.

وضعیت امنیت شهرها را در حال حاضر چگونه ارزیابی می‌کنید؟ ناآرامی‌ها و اغتشاشات کی جمع می‌شود؟

بنده فروکش کردن ناآرامی‌ها را دوم مهرماه اعلام کردم؛ چرا که پلیس ویژه این توانمندی را دارد که اینگونه حوادث را در بعد پلیسی و امنیتی در کم‌تر از ۶_۵ روز جمع کند؛ اگرچه حواشی و تبعات آن شاید مدتی طول بکشد اما آنچه مربوط به یگان ویژه در ناآرامی‌های اخیر است، باید گفت که قضیه جمع شده و پایان یافته است.

 افرادی را که در حال حاضر در ناآرامی‌ها حضور دارند چگونه ارزیابی می‌کنید؛ از چه طیف و دسته‌ای هستند؟

افرادی که هم اکنون در مقابل جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند آدم‌های احساسی و بدون پشتوانه فکری و اعتقادی هستند؛ افرادی که تحریک شده‌اند؛ یا پول گرفته یا دنبال منافع دنیوی هستند و چون پشتوانه اعتقادی ندارند احساسی عمل می‌کنند.

افرادی که این روزها کف خیابان می‌آیند چون احساسی بوده و به حضورشان اعتقادی ندارند تمام سرمایه‌گذاری آمریکا و غربی‌ها و آن دلارهای سرسام‌آوری را که خرج‌شان می‌شود به باد می‌دهند.

اگر به جریان‌سازی شبکه‌های معاند نگاه کنید آنکه آن سوی مرزها و دریاها در یک استودیو نشسته می‌گوید «بروید»؛ خودش آنجا نشسته و به واسطه پول‌هایی که خرج می‌کند، دستور می‌دهد که بروید؛ برای همین است که دستگیرشدگان فقط به ازای آن پولی که گرفته‌اند می‌گویند خدمت کرده‌اند؛‌ مثلاً یکی از دستگیرشدگان گفت که به ازای دریافت گوشی اپل برایشان خدمت کرد، یک روز در خیابان و اغتشاشات بود و دیگر هم کاری به کارشان و شرکت در اغتشاشات نداشت.

در صورتی که پلیس و سایر نیروهای امنیتی و نظامی به حضور و فعالیت خود اعتقاد داشته و با ایمان سر مأموریت حاضر می‌شوند چرا که ما پیروان مکتب شهید سلیمانی هستیم و برای دفاع از اسلام و انقلاب سر از جان نمی‌شناسیم.

در مکتب شهید سلیمانی ما فرماندهان هم همراه با مأموران‌ در کف خیابان و خط مقدم می‌ایستیم نه آنکه مثل تلویزیون و شبکه‌های معاند این همه پول و دلار خرج کرده و بگوییم «بروید در خیابان‌ها»!

 تعداد عمده اغتشاشگران در سخت‌ترین شرایط در تهران چه تعداد بود؟ چگونه شد که اعتراض به اغتشاش کشید؟

تعداد آشوبگران در سخت‌ترین وضعیتی که در تهران وجود داشت به ۲ هزار نفر هم نمی‌رسید؛ اگرچه عمده آن‌ها هم افرادی سابقه‌دار بودند.

ببینید، بین اعتراض و اغتشاش تفاوت وجود دارد؛ ما مدافع شهروندانی هستیم که می‌خواهند اعتراض خود را بیان کنند و بیایند و حرف خود را بزنند؛ مثل اعتراض کشاورزان در اصفهان در سال گذشته که ۳۰ تا ۳۵ هزار نفر آمدند و اعتراض‌شان را بیان کردند و ما هم امنیت آن‌ها را برقرار کردیم اما وضعیت این روزها دیگر اعتراض نیست این اغتشاش است.

اگر کمی دقت کرده و به سخنان رهبری خوب گوش کرده باشید متوجه می‌شوید که با توجه به اینکه در دولت امروز، مسیر،‌ جهت و رویکرد خوب و مناسب بوده و دولت در مسیری قرار دارد و تلاشش این است که سؤالات چندین ساله‌ای را که پاسخ نداده‌اند حل کند، این روند دشمنان و معاندان را تحریک کرد تا اقدامی انجام دهند؛ همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند که چون جهت‌گیری جمهوری اسلامی درست بوده و آینده امیدوارکننده‌ای برایش ترسیم می‌شد دشمنان از این موضوع ترسیده و نگران شده‌اند و این موضوع آن‌ها را خلع سلاح کرده و برای همین اقدام به آشوب و جوسازی و تشنج‌آفرینی کردند.

عمده افراد حاضر در اغتشاشات با چه ویژگی‌هایی بودند؟

باید بگویم ما به عنوان پلیس باید ماهیت این افرادی را که روبه‌رویمان قرار دارند معرفی کنیم؛ اولاً اینکه این‌ها مردم عادی نبودند و افراد آموزش‌دیده در صحنه عملیات بودند و با تجربه؛ چرا که آموزش تظاهرات برق‌آسا و بزن‌دررو را دیده بودند؛ تیم‌های سه تا ۴ نفره موتوری، مجهز به سلاح سرد و گرم؛ جایی که تراکم جمعیت زیاد می‌شد و می‌آمدند و شعار داده و تحریک کرده و سریع جابه‌جا می‌شدند.

این‌ها آدم‌های عادی و مردم کوچه و بازار نبودند آدم‌‌های هدف‌داری بودند که با خودشان بنزین، نارنجک و سلاح داشتند؛ سریع آتش زده و یا در بانکی را می‌شکستند و می‌رفتند.

اگرچه ما هم خیلی از آن‌ها را شناسایی کرده و در رصد اطلاعاتی برای دستگیری آن‌ها اقدام کرده‌ایم.

 آیا یگان ویژه برای دستگیری‌ لیدرها هم اقدام کرد؟ 

بله؛ با توجه به اینکه این جریانات در برخی مقاطع زمانی خیلی عمق گرفت یگان ویژه با کار اطلاعاتی عناصر اصلی را در همان صحنه دستگیر کرد.

یکی از عواملی که باعث شده که اغتشاشات و ناآرامی‌ها ادامه‌دار نباشد همین موضوع دستگیری‌هاست؛ چرا که وقتی لیدر وجود نداشته باشد بقیه دیگر ناتوان هستند و بیش‌تر به دنبال تخریب و ایجاد خسارت‌های جزئی هستند.

یک سوال سردار؛ یگان ویژه در صحنه چگونه عمل می‌کند؟

توجه کنید که ما سیستم صوتی داریم ابتدا با مردم و افرادی که مقابل ما هستند صحبت می‌کنیم وضعیت را تشریح کرده و اخطار می‌دهیم. در این صورت صف مردم و آن‌هایی که فقط برای اعتراض آمده از اغتشاشگران جدا می‌شود و آن اندک جمعیتی که مقابل ما می‌ماند تحت تعقیب قرار می‌گیرد.

 همه جا سیستم صوتی دارید؟

سیستم صوتی اصلی ما بر روی ماشین مستقر است اما اگر معبری وجود داشته باشد که ماشین نتواند برود حتی با بلندگوی دستی یا با صدای بلند این اعلان انجام می‌شود و این مورد اولین وظیفه و کار فرماندهان یگان ویژه در صحنه است یعنی روشنگری قبل از عملیات.

 سردار عده‌ای می‌گویند ما هیچ‌کاره بودیم اما در محل باتوم خوردیم؛ جریان چیست؟ آیا پلیس با همه کسانی که در صحنه حضور دارند برخورد می‌کند؟

توجه کنید همانطور که گفتم ابتدا ما اخطار می‌دهیم و روشنگری می‌کنیم تا مردم صف خود را از صف آشوبگران جدا کنند.

در این بین تعدادی جدا شده و محل را ترک می‌کنند اما آن‌هایی که در صحنه می‌مانند مسلماً آدم‌های مسأله‌دار هستند؛ چرا که فردی که رهگذر است صدای فرمانده یگان مستقر در محل را شنیده، اخطار را شنیده و می‌داند که بعد از اخطار دیگر پلیس تعارفی ندارد.

اما آنکه در محل مانده، معلوم است با هدفی آمده که صحنه را ترک نمی‌کند. البته باید گفت برخی جاها هم تعدادی رهگذر یا کاسب در محدوده عملیاتی ما قرار می‌گیرند.

البته باید گفت که معمولاً کسانی که از نحوه عمل مأموران ما گله می‌کنند خود باید در ابتدا به تذکرات مأموران ما گوش می‌کردند؛ چرا که ما تنها پلیسی هستیم که برخلاف پلیس‌های ویژه دنیا اولاً اخطار می‌دهیم، تذکر داده و روشنگری کرده و حتی صبر و حوصله به خرج می‌دهیم تا آدمی که بی‌طرف و رهگذر است از جمعیت جدا شده و فاصله بگیرد.

پشت سر اخطار فرمانده یگان ویژه، عملیات انجام می‌شود/ رهگذر یا تماشاگر باید سریع محل را ترک کند
مردم باید بدانند وقتی فرمانده یگان ویژه اخطار می‌دهد پشت سر اخطار بلافاصله عملیات انجام می‌شود رهگذر یا عابر پیاده یا آدم بی‌طرف باید مسیرش را سریع عوض کند تا مأ‌مور دچار اشتباه نشود.

 اگرچه پلیس در حین عملیات نیز حساب‌دیده عمل کرده و تا آنجا که در توان است حواسش را جمع می‌کند تا به پیرزن، پیرمرد و کودک و افراد ناتوان آسیبی نرسد.

حتی در این بین ما مواردی را داشتیم که مأموران ما در معابر و مقاطعی سنگ‌خورده و آسیب دیدند اما برای اینکه مردم مستقر در محل آسیبی نبینند هیچ عکس‌العملی نشان ندادند.

سردار ، رسانه‌ها و شبکه‌های ماهواره‌ای آن سوی مرزها از خیزش جمعیت در ناآرامی‌های اخیر خبر می‌دهند؛ با توجه به حضور شما در صحنه وضعیت جمعیتی اغتشاشات اخیر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بر اساس آنچه ما در کف خیابان دیدیم نسبت به فتنه‌های گذشته ما در این ناآرامی‌ها ریزش‌های معناداری را مشاهده کردیم از سال ۹۶ تاکنون.

برخلاف آنچه رسانه‌های معاند می‌گویند خیزش، ما ریزش سراسری دیدیم و آنچه در کف خیابان است با آنچه که تبلیغات می‌شود کاملاً متفاوت و غلط است و همین برداشت‌های غلط باعث شده که ۱۰۰ تا ۲۰۰ اراذل سابقه‌دار این همه سال‌ها چندین میلیارد دلار از اجانب بگیرند. در حالی که در کف خیابان فقط ۳۰ تا ۵۰ نفر اوباش شناسنامه‌دار حضور دارند.

اسلحه ماموران یگان ویژه در کف خیابان چیست؟

ما اسلحه جنگی نداریم؛ اسلحه‌ای که در کف خیابان و ناآرامی‌ها به دست گرفته‌ایم پینت‌بال است و اسلحه ساچمه‌زن که پلاستیکی است تا کم‌ترین صدمه را به افراد برساند.

 «خشونت» ویژگی خاص این دوره از ناآرامی‌ها!
به نظر شما وضعیت ناآرامی‌های اخیر چه تفاوتی با اغتشاشات در سال‌های گذشته دارد؟

باید بگویم این سری ناآرامی‌ها نسبت به ادوار گذشته خشونت بالایی دارد.

درست است که مأموران یگان ویژه تلفات کم‌تری را نسبت به سایر نیروها در روزهای اخیر متحمل شدند که آن هم به واسطه آموزش‌های حرفه‌ای و سخت و کاربردی بوده است؛ اما حتماً در اخبار دیده و شنیده‌اید که تعدادی از شهدای ما با چاقو به شهادت رسیده‌اند؛ البته ما هم یک نفر زخمی داشتیم که وی نیز با ضربه چاقو مصدوم شده بود.

 آنچه مشخص است این سری آدم‌هایی که وارد صحنه شدند آدم‌های خشن و جسوری بودند. اسلحه داشتند و خیلی از نیروها به واسطه ساچمه و سلاح جنگی که آن‌ها استفاده می‌کردند مصدوم و مجروح شده یا حتی به شهادت رسیدند و تلفاتی که شاهد آن بودیم ناشی از خشونت بیش از حد آن‌ها بود.

 دستگیرشدگان عمدتاً چه افرادی بودند؛ چه هدفی داشتند؟

افرادی که دستگیر شده‌اند صراحتاً به این موضوع اعتراف کرده‌اند که به ازای پولی که دریافت می‌کردند خدمت انجام می‌دادند یعنی هر خرابکاری یک نرخ و قیمتی داشت.

آتش زدن ماشین پلیس، آتش زدن موتور، تخریب کیوسک پلیس، حمله به مأمور پلیس،‌ زخمی کردن، شعارنویسی هر کدام از آن‌ها برای خود قیمتی دارد و جالب است افراد دستگیرشده اعتراف کردند که پولشان را گرفته و کار را انجام داده و رها کردند و نکته مهم‌تر اینکه اکثراً جزو اراذل شناسنامه‌دار بودند.

مثلاً موردی داشتیم که فردی با دوچرخه تردد می‌کرد اما گوشی‌اش آنلاین و متصل به شبکه‌های خارجی بود و به ازای هر خبر پول می‌‌گرفت حتی اخبار ساختگی؛ تازه افراد را هدایت می‌کرد که به کدام خیابان هم بیایند یا با افرادی که با چاقو به مأموران حمله کردند صحبت کردیم می‌گفتند به ما گفته و توجیه شده‌ایم تا این خشونت‌ها را انجام دهیم.

حتی در خصوص پروژه‌ کشته‌سازی می‌گفتند وقتی صحنه را مناسب می‌دیدیم چنین اقدامی را رقم می‌زدیم.

چرا که در برخی شهرها کشته‌سازی رخ داد در جایی که حتی خبری نبود حمله کرده و مردم را کشتند و گفتند نیروهای دولتی این کار را کرده‌اند و در شبکه‌ها و تلویزیون‌های خارجی نمایش دادند.

باور نمی‌کنید حتی افرادی را دستگیر کردیم که متخصص از کار انداختن دوربین‌ها بودند؛ یعنی آموزش دیده بودند که دکل‌ها را چطور از کار بیندازند.

در صورتی که نمی‌دانند که ما متکی به دوربین‌های ثابت نیستیم و به دکل کاری نداریم؛ ما به صورت سیار و از طریق بسترهای دیگر تصویربرداری از صحنه را انجام می‌دهیم.

با توجه به اینکه نیروهای مستقر در اغتشاشات آموزش‌دیده بودند تاکتیک شما در مقابل آن‌ها چه بود؟

ما در مقابل آن‌ها عملیات برق‌آسا را اجرا کردیم؛ باید بگویم که کلمه برق‌آسا را ابتدا ما به کار بردیم؛ اما در این دوره آشوبگران به تظاهرات خود واژه برق‌آسا را اضافه کردند.

همانطور که گفتم مأموران یگان ویژه با حضور در صحنه ناآرامی‌ها و آشوب‌ها ابتدا مرحله بازدارندگی را در پیش‌رو دارند یعنی اقداماتی انجام می‌شود که هسته شکل‌گرفته را متفرق کنند؛ همانطور که گفتم با سیستم صوتی چه ماشینی چه دستی و سعی می‌کنند که با جمعیت صحبت کرده و از آن‌ها خواسته که متفرق شده و محیط را ترک کنند.

مرحله دوم مرحله نرم است که اقناع‌سازی بعد از تذکر و صحبت است و بعضاً از آبپاش برای متفرق کردن افراد استفاده می‌شود و مرحله نهایی هم عملیات برق‌آسا انجام می‌شود یعنی تمام‌کننده.

در ناآرامی‌های اخیر چند بار از عملیات برق‌آسا استفاده کردید؟

با توجه به اینکه نیروهای آشوبگر مستقر در محل آموزش‌دیده و مسلح و خشن بودند به طور مثال در یک شب ۳۰ مرحله عملیات برق‌آسا انجام دادیم.

هسته‌های آشوبگران حداکثر ۱۰۰ نفره بود / پراکندگی ویژگی دیگر آشوب‌های اخیر
آیا تعداد افراد آشوبگران زیاد بود؟

نخیر، همانطور که گفتم تمرکز در این دوره از آشوب‌ها در هسته‌های ۵۰ نفره تا حداکثر ۱۰۰ نفره بود اما در نقاط پراکنده بود و با توجه به اینکه افراد حاضر در این آشوب‌ها آدم‌های شرور و سابقه‌داری بودند و بعضاً مواد مصرف می‌کردند و با چاقو و سلاح و خشونت رفتار می‌کردند تعداد زیادی عملیات برق‌آسا اجرا شد تا بتوان غائله را ختم کرد.

 از پراکندگی هسته‌های تشکیل شده گفتید آیا لیدرها مداوم تغییر جهت می‌دادند؟

بله، هسته‌های اصلی اغتشاشگران از موتور استفاده می‌کردند چرا که جابه‌جایی سریعی را برای آن‌ها امکانپذیر می‌کرد و می‌توانستند نقاط بیش‌تری را پوشش دهند مثلاً با یک دسته راه افتاده و می‌رفتند و بلافاصله تغییر تاکتیک می‌دادند.

 در استان‌های مختلف وضعیت چگونه بود آیا در همه جا ناآرامی گسترده بود؟‌

در ۵ تا ۶ استان درگیری با اراذل و اوباش به صورت بسیار خشن بود؛‌ در ۷ تا ۸ استان خیلی جزئی یکبار آمدند و تجمع کردند و بعد هم رفتند و در برخی استان‌ها اصلاً مسأله‌ای وجود نداشت.

منبع: خبرگزاری فارس

انتهای پیام/

ارومیه – اشنویه – بوکان – پلدشت – پیرانشهر – تکاب – چالدران – چایپاره – خوی – سر دشت – سلماس – شاهین دژ – شوط – ماکو – مهاباد – میاندوآب – نقده – بانه – بیجار – دهگلان – دیواندره – سروآباد – سقز – سنندج – قروه – کامیاران – مریوان – سردشت – استان آذربایجان غربی – استان کردستان – استان ایلام – استان کرمانشاه – اسلام آباد غرب – پاوه – ثلاث باباجانی – جوانرود – دالاهو – روانسر – سر پل ذهاب – سنقر – شهرستان صحنه – قصر شیرین – کرمانشاه – کنگاور – گیلانغرب – هرسین – شهرستان آبدانان – ایلام – شهرستان ایوان – شهرستان بدره – شهرستان چرداول – شهرستان دره شهر – شهرستان دهلران – شهرستان سیروان – شهرستان ملکشاهی – شهرستان مهران – استان تهران – شهر خلیفان – شهر سیلوانه – شهر سیمینه – استان آذربایجان شرقی – استان اصفهان – استان قم – استان یزد – استان همدان – استان هرمزگان – استان مرکزی – استان مازندران – استان لرستان – استان گیلان – استان گلستان –  استان کرمان – استان قم – استان قزوین – استان فارس – استان سمنان – استان زنجان – استان بوشهر – استان تهران – استان البرز – استان خراسان جنوبی – استان خراسان رضوی – استان خراسان شمالی – استان اردبیل – استان ایلام – شهرستان اسلامشهر – شهرستان پاکدشت – شهرستان پیشوا – شهرستان تهران – شهرستان دماوند – شهرستان رباط کریم – شهرستان ری – شهرستان شمیرانات – شهرستان شهریار – شهرستان فیروز کوه – شهرستان قدس – شهرستان قرچک – شهرستان ملارد – شهرستان ورامین – شهر شویشه – استان کهگیلویه و بویراحمد – مشهد – کرج – شیراز – تبریز – اهواز – رشت – زاهدان – ساری – دزفول – اراک – گرگان – بابل – آمل – بروجرد – آبادان – بجنورد – دلبران – شهرستان میانه – شهرستان سراب – مرند – بستان آباد – بناب – جلفا – شهرستان میانه – ورزقان – هشترود – ملکان – مراغه – عجب شیر – شبستر – آذرشهر – اسکو – محمد یار – چهاربرج – کاشان – نیشابور – شهر نوشین – شهر قوشچی – شهر سرو – شهر سردرود – شهر خسروشاه – شهر تبریز – شهر باسمنج – شهر چهاردانگه – شهر فرون آباد – شهر شریف آباد – شهر پاکدشت – شهر کیلان – شهر رودهن – شهر دماوند – شهر آبعلی – شهر آبسرد – شهر نصیرشهر – شهر نسیم شهر – شهر گلستان – شهر شهر جدید پرند – شهر صالحیه – شهر لواسان – شهر فشم – شهر شمشک – شهر تجریش – شهر وحیدیه – شهر اندیشه – شهر باغستان – شهر شاهدشهر – شهر فردوسیه – شهر کانی دینار – شهر چناره – شهر برده رشه – شهر موچش – شهر زرینه – شهر یاسوکند – شهر توپ آغاج – شهر پیرتاج – شهر بابارشانی – شهر کانی سور – شهر بوئین سفلی – شهر آرمرده – شهر سرو آباد – شهر صاحب – شهر مهران – شهر صالح آباد – شهر مورموری – شهر سراب باغ – شهر چوار – شهر زرنه – شهر ایوان – شهر شباب – شهر سرابله – شهرستان دلفان – شهرستان ازنا – شهرستان الیگودرز – شهرستان بروجرد – شهرستان پلدختر – شهرستان خرم آباد – شهرستان دوره – شهرستان دورود – شهرستان کوهدشت – شهر بیستون – شهر حمیل – شهر گودین – شهر سرمست – شهرستان آران و بیدگل – شهرستان اردستان – شهر مهاباد – شهرستان اصفهان – شهرستان برخوار – شهرستان بوئین میاندشت – شهرستان خمینی شهر – شهرستان فریدن – شهرستان بیله سوار – شهرستان پارس آباد – شهرستان خلخال – شهرستان سرعین – شهرستان کوثر – شهرستان کوثر – شهرستان مشگین شهر – شهرستان نمین – شهرستان نیر – شهرستان نطنز – شهرستان نجف آباد – شهرستان نائین – شهرستان مبارکه – شهرستان لنجان – شهرستان گلپایگان – شهرستان نظر آباد – شهرستان فردیس – شهرستان طالقان – شهرستان ساوجبلاغ – شهرستان اشتهارد – شهرستان گناوه – شهرستان کنگان – شهرستان عسلویه – شهرستان دیلم – شهرستان دیر – شهرستان دشتی – شهرستان ابهر – شهرستان ایجرود – شهرستان خدابنده – شهرستان خرمدره – شهرستان سلطانیه – شهرستان طارم – شهرستان ماهنشان – شهرستان ماسال – شهرستان لنگرود – شهرستان لاهیجان – شهرستان فومن – شهرستان طوالش – شهرستان صومعه سرا – شهرستان شفت – شهرستان سیاهکل – شهرستان رودسر – شهرستان رودبار – شهرستان آستارا – شهرستان آستانه اشرفیه – شهرستان املش – شهرستان بندر انزلی – شهرستان رضوانشهر – شهر گردکشانه – شهر سیه چشمه – شهر چهار برج – شهر باروق – شهر قطور – شهر فیرورق – شهر زرآباد – شهر میرآباد – شهر ربط – شهر محمود آباد – شهر کشاورز – شهرستان باشت – شهرستان بهمئی – شهرستان بویر احمد – شهرستان چرام – شهرستان دنا – شهرستان کهگیلویه – شهرستان گچساران – شهرستان لنده – شهرستان میرجاوه – شهرستان هیرمند – شهرستان ایرانشهر – شهرستان چاه بهار – شهرستان خاش – شهرستان دلگان – شهرستان زابل – شهرستان زاهدان – شهرستان سراوان – شهرستان هویزه – شهرستان هندیجان – شهرستان هفتگل – شهرستان مسجد سلیمان – شهرستان آبادان – شهرستان آغاجاری – شهرستان امیدیه – شهرستان اندیکا – شهرستان اندیمشک – شهرستان بندر ماهشهر – شهرستان بهبهان – شهرستان دزفول – شهرستان ارزوئیه – شهرستان انار – شهرستان بافت – شهرستان بردسیر – شهرستان بم – شهرستان جیرفت – شهرستان رابر – شهرستان راور – شهرستان رفسنجان – شهرستان رودبار جنوب – شهرستان ریگان – شهرستان زرند – شهرستان سیرجان – شهرستان شهر بابک – شهرستان عنبر آباد – شهرستان کهنوج – شهرستان منوجان – شهرستان نهبندان – شهرستان قائنات – شهرستان فردوس – شهرستان طبس – شهرستان سربیشه – شهرستان بشرویه – شهرستان بیرجند – شهرستان خوسف – شهرستان زیرکوه – شهرستان سرایان – شهرستان نیشابور – شهرستان مه ولات – شهرستان مشهد – شهرستان گناباد – شهرستان سرخس – شهرستان فریمان – شهرستان فیروزه – شهرستان قوچان – شهرستان کاشمر – شهرستان کلات – شهرستان خوشاب – شهرستان داورزن – شهرستان درگز – شهرستان رشتخوار – شهرستان زاوه – شهرستان سبزوار – شهرستان تربت حیدریه – شهرستان جغتای – شهرستان جوین – شهرستان چناران – شهرستان خلیل آباد – شهرستان خواف – شهرستان تربت جام – شهرستان بجستان – شهرستان بردسکن – شهرستان مانه و سملقان – شهرستان گرمه – شهرستان فاروج – شهرستان شیروان – شهرستان راز و جرگلان – شهرستان جاجرم – شهرستان بجنورد – شهرستان اسفراین – شهرستان میامی – شهرستان مهدی شهر – شهرستان گرمسار – شهرستان شاهرود – شهرستان سمنان – شهرستان دامغان – شهرستان آرادان – شهر بلبان آباد – شهر اورامان تخت – شهر سریش آباد – شهر دزج – شهرستان آبیک – شهرستان آوج – شهرستان البرز – شهرستان بوئین زهرا – شهرستان تاکستان – شهرستان خاتم – شهرستان تفت – شهرستان بهاباد – شهرستان بافق – شهرستان ابرکوه – شهرستان اردکان – شهرستان صدوق – شهرستان مهریز – شهرستان یزد – شهرستان میبد – شهرستان همدان – شهرستان ملایر – شهرستان نهاوند – شهرستان کبودرآهنگ – شهرستان اسد آباد – شهرستان بهار – شهرستان تویسرکان – شهرستان رزن – شهرستان فامنین – شهرستان ابوموسی – شهرستان بستک – شهرستان بشاگرد – شهرستان بندرعباس – شهرستان بندرلنگه – شهرستان پارسیان – شهرستان جاسک – شهرستان حاجی آباد – شهرستان خمیر – شهرستان رودان – شهرستان سیریک – شهرستان قشم – شهرستان میناب – شهرستان آشتیان – شهرستان اراک – شهرستان تفرش – شهرستان خمین – شهرستان خنداب – شهرستان دلیجان – شهرستان زرندیه – شهرستان ساوه – شهرستان شازند – شهرستان فراهان – شهرستان کمیجان – شهرستان محلات – شهرستان آمل – شهرستان بابل – شهرستان بابلسر – شهرستان بهشهر – شهرستان تنکابن – شهرستان جویبار – شهرستان چالوس – شهرستان رامسر – شهرستان ساری – شهرستان سواد کوه – شهرستان سوادکوه شمالی – شهرستان سیمرغ – شهرستان عباس آباد – شهرستان فریدونکنار – شهرستان قائم شهر – شهرستان کلاردشت – شهرستان گلوگاه – شهرستان محمود آباد – شهرستان میاندورود – شهرستان نکا – شهرستان نور – شهرستان نوشهر – شهرستان آزاد شهر – شهرستان آق قلا – شهرستان بندر گز – شهرستان ترکمن – شهرستان رامیان – شهرستان علی آباد – شهرستان کردکوی – شهرستان کلاله – شهرستان گالیکش – شهرستان گرگان – شهرستان گمیشان – شهرستان گنبد کاووس – شهرستان مراوه تپه – شهرستان مینودشت  – شهرستان آباده – شهرستان ارسنجان – شهرستان استهبان – شهرستان اقلید – شهرستان بوانات – شهرستان پاسارگاد – شهرستان جهرم – شهرستان خرامه – شهرستان خرم بید – شهرستان خنج – شهرستان داراب – شهرستان رستم – شهرستان زرین دشت – شهرستان سپیدان – شهرستان سروستان – شهرستان شیراز – شهرستان فراشبند – شهرستان فسا – شهرستان فیروز آباد – شهرستان قیروکارزین – شهرستان کازرون – شهرستان کوار – شهرستان گراش – شهرستان لارستان – شهرستان لامرد – شهرستان مرودشت – شهرستان ممسنی – شهرستان مهر – شهرستان نی ریز – استان چهار محال و بختیاری – شهرستان اردل – شهرستان بروجن – شهرستان بن – شهرستان سامان – شهرستان شهر کرد – شهرستان فارسان – شهرستان کوهرنگ – شهرستان کیار – شهرستان لردگان – شهر پردیس – شهر تهران – شهر جواد آباد – شهر صفادشت – شهر فیروزکوه – شهر ارجمند – شهر صبا شهر – شهر قدس – شهر پیشوا – شهر رانکوه – شهر لولمان –  شهر لشت نشاء – شهر کوچصفهان – شهر سنگر – شهر خمام – شهر خشکبیجار – شهر لوندویل – شهر بازار جمعه – شهر چاف و چمخاله – شهر رودبنه – شهر اسالم – شهر چوبر – شهر حویق – شهر لیسار – شهر هشتپر – شهر صومعه سرا – شهر گوراب زرمیخ – شهر مرجقل